Do it yours(h)elf: Planken met touw

shelves

 

Heb je opbergruimte nodig maar is een kast te massief? Dan zijn planken aan de muur een goede oplossing. Dit oogt een stuk rustiger en luchtiger in je interieur en geeft de kans eyecatchers mooi uit te lichten.

In deze DIY laten we je zien hoe je met planken en touw super gave hangplanken maakt. Deze kun je tegen een muur hangen of juist een stukje er vanaf waardoor je luchtigheid en ruimte creëert vanwege de schaduwen. Deze DIY hangplanken met touw werken ook fantastisch als roomdivider om zo bijvoorbeeld je keuken van de woonkamer te scheiden én daarnaast heb je ook meteen ruimte voor al je mooie servies en kookboeken!

Aan de slag!
Meet hoe breed de planken moeten worden. Bedenk ook of je de planken aan het plafond wil bevestigen of aan de muur. Je kunt één haak in de muur of het plafond slaan ter hoogte van het midden van je planken of je kunt de planken aan weerszijden ophangen aan het plafond. Hier onder zie je de twee opties.

 

planken ophanging

Benodigdheden

Je hebt in ieder geval planken en dik sisal touw (gedraaid touw bestaande uit drie of 4 strengen) nodig.  Verder heb je sterke stokjes of bijvoorbeeld smalle koperen buisjes (hip!) nodig die je tussen het touw kunt steken. Verf kun je gebruiken om de planken in een leuk kleurtje te schilderen! Ook heb je nog wat basismaterialen nodig zoals een elektrische boor, een platte houtboor met ongeveer dezelfde breedte als je touw, tape, meetlint, schuurpapier, sterke schaar, waterpas, schroeven en pluggen.

materialen diy

Dan boor je per plank aan weerszijden twee gaten met een platte houtboor. Teken deze gaten eerste even af voor je begint te boren. Zorg wel dat je touw ongeveer net zo groot is als de houtboor. Dan sluit het gat goed aan op het touw.

boren diy

Na het boren schuur je de gaten eventjes om zo scherpe randjes tegen te gaan. Vervolgens knip je het touw op de gewenste lengtes. Tape alle uiteinden even af, anders gaat de draai er uit. Rijg vervolgens het touw door de gaten van de planken en leg aan de onderkant een dikke sterke knoop in het touw waar de onderste plank op kan rusten.

6a00e54ed9ed538833013486045f12970c-800wi

Dan bepaal je per plank hoe hoog deze moet hangen en duw meteen onder de plank, door het midden van het touw, een stokje of buisje waar de plank op kan steunen. Zorg wel dat zowel links als rechts je de stokjes op dezelfde hoogte door het touw duwt, anders hangt je plank niet waterpas.

hangplanken diy

Als laatste bevestig je de planken aan de muur of het plafond. Kies een mooie sterke haak die je met pluggen en schroeven aan de muur bevestigd of ga voor 4 haken in het plafond. Gebruik ook hiervoor pluggen en schroeven die passen bij het soort muur of plafond waar je de planken aan wil bevestigen.

Nog meer planken met touw:

shelfs

planken23 reacties op “Do it yours(h)elf: Planken met touw”

  1. Chantal schreef:

    Wauw, ik ga direct naar de bouwmarkt zodat ik vanavond hiermee bezig kan ❤

  2. Caroline schreef:

    Precies wat ik zocht! Dank je wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *